Voor jou

 

Ik parkeer de auto voor de fourniturenwinkel en stap uit. Het belletje rinkelt als ik door de klemmende deur naar binnen stap. In de winkel hangt een ondefinieerbare geur.  Het is er stil, ik ben de enige klant. 

'Goedemiddag' hoor ik. Uit het niets is de verkoopster verschenen. 'Kan ik u helpen?' 

'Vindt u het niet erg dat ik een hondje bij me heb ?'vraag ik voorzichtig. Even trekt de vrouw een bedenkelijk gezicht maar herpakt zich. Ze wil haar enige klant niet verjagen. 

 

Aan een houten stok in de etalage hangt een lange rij kleurige dekentjes. 

'Deze vind ik mooi' en wijs aan wat ik wil hebben. De eigenaresse trekt het bewuste exemplaar van de stok uit de etalage.  

'Ja, deze is héél mooi', hoor ik haar zeggen, 'en zo zacht.' Je kunt hem op allerlei verschillende manieren rond je hals doen'. Belangstellend kijk ik samen met teckel Fransje naar haar spontane demonstratie. 'Kijk je kunt hem ook in een punt dragen'. Ik zie hoe ze de sjaal in een punt om haar hals vouwt. 'Maar', vervolgt ze, 'je kunt hem ook twee keer om je hals doen zodat de punten van de sjaal aan weerszijden van je hals hangen'. 'Uiteraard kun je de sjaal natuurlijk ook lekker nonchalant om je schouders dragen'. Op haar bleke gezicht kleuren twee vuurrode wangen. Fransje is er ondertussen maar bij gaan zitten. Ademloos kijken we naar het schouwspel wat zich voor onze ogen afspeelt. 

 

'Prima, die wil ik wel hebben!' zeg ik enthousiast. 'Mevrouw', vervolgt de verkoopster, 'u heeft echt een goede aankoop gedaan met dat gure weer. Zal ik hem netjes voor u inpakken?'  

'Nee, hoor dat is niet nodig' antwoord ik. Deze sjaal is voor mijn hondje. Ik kijk naar Fransje die begint te kwispelen. 'Hij heeft een nieuw dekentje nodig voor zijn mandje en deze 'sjaal' leek me lekker zacht en warm.' 

Ik reken af. De gezonde blos op het gezicht van de verkoopster is volledig verdwenen. Ze stopt de sjaal in een wit doorschijnend plastic zakje. 

Na een beleefde groet lopen we samen de winkel weer uit. Door mijn autoruit kijk ik nog even naar de etalage waar ik zojuist 'het dekentje' heb gekocht. Op de stok tussen de sjaals is een lege plek. Zal ik er nog eentje halen? 

  

 

 

 

©pds231104

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.